18.01 – Karol Wojtyla: de filosoof die paus Johannes Paulus II werd

18.01 - Karol Wojtyla: de filosoof die paus Johannes Paulus II werd

Wanneer

13 mei 2018 tot 19 mei 2018    
16:00 - 09:30

Waar

Neuville-sur-Margival
Rue Principale 32, Neuville-sur-Margival, 02880

Inleiding

Als paus Johannes Paulus II, die amper 9 jaar na zijn dood al heilig wordt verklaard, heeft Karol Wojtyla een onwisbare stempel op de na-oorlogse geschiedenis gedrukt. Maar de onnoemelijke aandacht die Wojtyla als paus heeft gekregen, staat in schril contrast met het feit dat slechts weinigen vertrouwd zijn met de talloze filosofische en literaire artikels, essays en boeken die Wojtyla voorafgaand aan zijn pausschap heeft geschreven. Dit laatste komt onder andere doordat zijn werk nog niet in het Nederlands is vertaald. In deze cursus verdiepen wij ons in het ontstaan en de ontwikkeling van het denken van een van de meest invloedrijke en markante figuren van de recente geschiedenis. Een unieke kans om kennis te nemen van een rijk, maar in het Nederlandse taalgebied nog niet toegankelijk gemaakt, gedachtegoed.

Door wie

dr. Alicja Gescinska

Voor wie

Deze cursus is voor iedereen die kennis wil nemen van het filosofische en literaire denken van een invloedrijk figuur wiens filosofisch werk tot op heden nagenoeg onbekend is gebleven. Tevens is de cursus bedoeld voor mensen die laagdrempelig kennis willen maken met de grote levensvragen en filosofische thema’s zoals vrijheid, liefde, het bewustzijn, zelfontplooiing en de ander.

“Een samenleving die volledig gericht is op consumptie,
is een samenleving van het einde van de mensheid.”

(Karol Wojtyla)

Inhoud van de colleges

1. Het ontstaan van een denker: de vroege jaren van Wojtyla
2. Wat is een mens?
3. Het morele belang van rolmodellen
4. Vrijheid en zelfontplooiing
5. Ik en de ander
6. Vervreemding
7. Het literaire werk van Wojtyla
8. De paus en zijn opvolgers

Doelstelling van de colleges

Na het volgen van de colleges kunt u het bekendere theologische gedachtegoed van Karol Wojtyla verbinden met zijn nog onbekende filosofische en literaire gedachtegoed. U heeft vollediger zicht op één van de meest geliefde én verafschuwde mensen van onze recente geschiedenis. Ook heeft u via het denken van Karol Wojtyla zicht gekregen op bredere filosofische thema’s.

Studiebelasting

De studiebelasting bestaat in ieder geval uit het volgen van de colleges.
Dit komt neer op 5 x 3 uur (ochtendcolleges) + 3 x 1,5 uur (avondcolleges) = 19,5 uur.

Studiemateriaal

Omdat de filosofische teksten van Karol Wojtyla (nog) niet in het Nederlands zijn vertaald, geven wij deze niet op als studiemateriaal. Wel raden wij u aan als inleiding op de cursus een biografie over paus Johannes Paulus II te lezen, bijvoorbeeld:
Paus Johannes Paulus II de biografie, T. Szulc, Anthos Baarn, 1995. Aan het einde van de zomer 2018 (en dus na de cursus bij het Centre Erasme) verschijnt Alicja’s eigen boek over Karol Wojtyla.

Getuigschrift

Aan het einde van de collegereeks ontvangen de cursisten een getuigschrift van deelname.

Evaluatie

Alle cursussen van het Centre Erasme worden geëvalueerd. Daarom zal aan het einde van de cursusweek een evaluatieformulier aan de deelnemers worden uitgereikt.