18.03 – Willen sterven? (vol)

18.03 - Willen sterven? (vol)

Wanneer

27 mei 2018 tot 2 juni 2018    
16:00 - 09:30

Waar

Neuville-sur-Margival
Rue Principale 32, Neuville-sur-Margival, 02880

Inleiding

In 2016 lanceerde D66 het voorstel om menswaardig sterven na een zogenoemd voltooid leven mogelijk te maken. Met dit voorstel is de discussie over voltooid leven in alle hevigheid losgebarsten. Voor- en tegenstanders buitelden over elkaar heen en waarschijnlijk heeft het voorstel ook u niet onberoerd gelaten. Maar waar gaat het hier eigenlijk om? Welke noties liggen aan de discussie ten grondslag en klopt het wel dat we kunnen willen sterven?  Als autonoom wezen zou ik dat misschien moeten kunnen, maar stuit de autonomie niet op haar grenzen in een existentiële keuzesituatie? De maatschappelijke discussie over voltooid leven lijkt de principiële vragen te ontlopen. Hetzij door pragmatische argumentaties over voor- en nadelen, hetzij door de principiële vragen weg te zetten als symptomen van een achterhaalde religieuze overtuiging. In deze cursus wordt de filosofie ingezet om de principiële vragen te beantwoorden die achter  het maatschappelijke voltooid leven-debat schuilgaan.

Door wie

prof. dr. Paul van Tongeren

Voor wie

Deze cursus is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in filosofie en die op een grondige en verantwoorde manier wil reflecteren over het voltooid leven-debat. De cursus is uitdrukkelijk ook geschikt voor beleidsmakers en andere (zorg)professionals die zich in beroepsmatige hoedanigheid bezighouden met voltooid leven.

“Een existentiële keuze maken betekent
beslissen een andere persoon te zijn
dan degene die je was
voor je de keuze maakte.”

 

Inhoud van de colleges

De inhoud van de colleges wordt in december bekendgemaakt.

Doelstelling van de colleges

Na de cursus kunt u vanuit een stevige filosofische bedding een weloverwogen en verantwoord standpunt innemen in het voltooid leven-debat.

Studiebelasting

De studiebelasting bestaat in ieder geval uit het volgen van de colleges.
Dit komt neer op 5 x 3 uur (ochtendcolleges) + 3 x 1,5 uur (avondcolleges) = 19,5 uur.

Studiemateriaal

Het studiemateriaal wordt bekendgemaakt in de loop van december.

Getuigschrift

Aan het einde van de collegereeks ontvangen de cursisten een getuigschrift van deelname.

Evaluatie

Alle cursussen van het Centre Erasme worden geëvalueerd. Daarom zal aan het einde van de cursusweek een evaluatieformulier aan de deelnemers worden uitgereikt.