18.06 – Krassen in het canvas

18.06 - Krassen in het canvas

Wanneer

24 juni 2018 tot 30 juni 2018    
16:00 - 09:30

Waar

Neuville-sur-Margival
Rue Principale 32, Neuville-sur-Margival, 02880

Inleiding

Wat is modern aan moderne beeldende kunst? Dat ze van recente datum is? Dat ze uit de (eenen)twintigste eeuw stamt? In deze cursus verdedigt Marc de Kesel de stelling dat de moderniteit van wat we moderne kunst noemen, alles te maken heeft met de grote cultuurcrisis uit de 17e eeuw. In die eeuw zijn we ons anders gaan verhouden tot de werkelijkheid. Niet langer denken we vanuit God, maar vanuit onszelf. Beter gezegd: vanuit de vrijheid die we onszelf tegenover de werkelijkheid aanmeten. Die wending heeft weliswaar heel snel onze wetenschapsbeoefening veranderd, maar het duurt nog zeker tot in de 19e eeuw voordat de impact op de beeldende kunst zich laat voelen. Pas met Courbets realisme schreeuwt de beeldende kunst zich de moderniteit in. Of daar een succesverhaal op volgt, is nog maar de vraag. De diverse ‘-ismen’ die in de 20e eeuw de moderniteit van de beeldende kunst verdedigen, vechten vooral met hun eigen crisis. Maar, aldus Marc de Kesel: juist in het gevecht met die eigen crisis zien we de grootheid van de moderne kunst.

Door wie

dr. Marc de Kesel

Voor wie

Voor alle mensen die geïnteresseerd zijn in kunst, esthetiek en/of moderne cultuurkritiek. De cursus is filosofisch van toon, met dien verstande dat elke filosofische referentie voldoende wordt toegelicht voor leken.

“Il faut être absolument moderne”

(Baudelaire)

Inhoud van de colleges

  1. Wat is moderniteit en waarom is de kunst volgens Hegel dood?
  2. Het realisme van Courbet en van het impressionisme
  3. De moderniteit in 20e eeuwse abstracte en creatieve kunst
  4. film: Un chien andalou (Luis Buñuel) en discussie
  5. Moderniteit van het surrealisme en van de conceptuele kunst
  6. Bataillaanse lectuur van Pierro Manzoni, Socle du monde
  7. Over kunst, misdaad en moderniteit
  8. De fascinatie van de moderne kunst voor religie

Doelstelling van de colleges

Aan het einde van de cursus is een heldere theorie gepresenteerd over de moderne beeldende kunst die de vaagheid en holle hoogdravendheid, die kenmerkend zijn voor zoveel (teksten over) moderne kunst, eindelijk doet verbleken.

Studiebelasting

De studiebelasting bestaat in ieder geval uit het volgen van de colleges.
Dit komt neer op 5 x 3 uur (ochtendcolleges) + 3 x 1,5 uur (avondcolleges) = 19,5 uur.

Studiemateriaal

Een maand voor aanvang van de cursus stuurt het Centre Erasme u (digitaal) een reader toe. Voor een optimale cursusweek raden wij u aan deze reader voorafgaand aan de cursus te bestuderen.

Getuigschrift

Aan het einde van de collegereeks ontvangen de cursisten een getuigschrift van deelname.

Evaluatie

Alle cursussen van het Centre Erasme worden geëvalueerd. Daarom zal aan het einde van de cursusweek een evaluatieformulier aan de deelnemers worden uitgereikt.