18.12 – Liefde op het tweede gezicht

18.12 - Liefde op het tweede gezicht

Wanneer

5 augustus 2018 tot 11 augustus 2018    
16:00 - 09:30

Waar

Neuville-sur-Margival
Rue Principale 32, Neuville-sur-Margival, 02880

Inleiding

In deze cursus onderzoeken we de achtergronden en verschillende verschijningsvormen van de ‘liefde’. We nemen Plato’s Symposium als richtsnoer maar ondernemen van daaruit uitstapjes naar bredere filosofische perspectieven op wat liefde zou kunnen zijn. Wat zal het onderzoek opleveren? Een voorproefje…

Na deze cursus weten we dat volgens Socrates, liefde of Eros een combinatie is van overvloed en gemis: Eros is de kracht waarmee we naar iets verlangen.  Maar ook zullen we achter iets opmerkelijks komen. Want Socrates ontvangt de inzichten uit zijn lofrede op Eros van Diotima van Mantinea, een priesteres. Socrates werd dus bevrucht door een vrouw. Dat is geen toeval. Wat kunnen we hiervan leren? Moet een man vrouw worden om over liefde te kunnen spreken?

Er zijn meer opmerkelijke inzichten.Het Symposium eindigt met een dramatisch voorval.  Aan het einde van de redevoering van Socrates komt Alcibiades binnenvallen die publiekelijk zijn liefde verklaard aan Socrates. In de beschrijving van Plato een gênant en dramatische voorval met een boodschap. Maar welke? Dat verliefdheid een duistere kant heeft? Dat verliefdheid een eigensoortige vorm van liefde is?

De invloed van Plato’s denken over liefde reikt ver. Zo zijn er vanuit Plato lijnen te trekken naar de mystieke  liefde  en de hoofse liefde. Maar ook hebben de ideeën over wat wij (christelijke) naastenliefde noemen zich ontwikkeld in een spannende dialoog met de Platoonse Eros. In deze cursus maken we kennis met deze inzichten en zullen die kunnen verbinden met een bredere filosofische denktraditie over de  liefde.

Door wie

prof. dr. Paul Moyaert

Voor wie

Voor iedereen die weleens verliefd is geweest. En die de liefde niet alleen wil meemaken en voelen, maar ook haar vele verschijningsvormen wil proberen te duiden.

“Aangeraakt door de liefde,
wordt iedereen een dichter”

(Plato)

Inhoud van de colleges

1. Vele varianten van liefde
2. Platonische Eros en hoe Don Juan hieraan beantwoordt
3. Alcibiades is verliefd op Socrates
4. Christendom en de Griekse opvatting van Eros
5. Mystieke liefde en drugs
6. Barmhartigheid volgens Kierkegaard
7. Nog in te vullen
8. Barmhartigheid in een seculiere samenleving

Doelstelling van de colleges

Na de cursus heeft u inzicht in de complexe dynamiek van liefde en haar verstrengeling met begeerte.

Studiebelasting

De studiebelasting bestaat in ieder geval uit het volgen van de colleges.
Dit komt neer op 5 x 3 uur (ochtendcolleges) + 3 x 1,5 uur (avondcolleges) = 19,5 uur.

Studiemateriaal

De cursisten ontvangen een korte tekst die een overzicht geeft van de colleges.

Getuigschrift

Aan het einde van de collegereeks ontvangen de cursisten een getuigschrift van deelname.

Evaluatie

Alle cursussen van het Centre Erasme worden geëvalueerd. Daarom zal aan het einde van de cursusweek een evaluatieformulier aan de deelnemers worden uitgereikt.