19.14 – Ecologisch denken in het Anthropoceen

19.14 - Ecologisch denken in het Anthropoceen

Wanneer

11 augustus 2019 tot 17 augustus 2019    
16:00 - 09:30

Waar

Neuville-sur-Margival
Rue Principale 32, Neuville-sur-Margival, 02880

Inleiding

In deze cursus gaan we kritisch nadenken over klimaatverandering en andere ecologische catastrofes die zich steeds duidelijker aan het aftekenen zijn. Met misschien wel als grootste catastrofe: extinctie. Een onderwerp dat René ten Bos bovenmatig boeit. Reden waarom hij niet alleen uitgestorven dieren op zijn armen heeft getatoeëerd, maar dat hij ook een boek over extinctie heeft geschreven dat binnenkort verschijnt. Wil je worden bijgepraat over de laatste stand van zaken in het ecologische vraagstuk? Dan is deze filosofiecursus echt iets voor jou.

De wereld kan wel een beetje filosofische reflectie over het ecologisch vraagstuk gebruiken. Met Trump in de VS die zich nergens iets van aan lijkt te trekken en vooruitgangsdenker Steven Pinker die meent dat het elke dag een beetje beter met ons gaat, zou je bijna vergeten dat we onze inspanningen moeten verdrievoudigen om de klimaatdoelstellingen uit Parijs te halen.

Maar wat moeten we dan doen om het tij te keren? Over deze prangende en veelal filosofische vraag zullen we ons in deze cursus buigen.

Onze leidsman is René ten Bos. Niet alleen een origineel en spraakmakend denker, ook een geweldig docent en onderhoudend verteller die dit zware onderwerp licht weet te brengen. Bovendien is René als geen ander thuis is in de discussies over het antropoceen en daarmee verbonden ecologische catastrofes. De cursus is een absolute must voor iedereen die zoekt naar bagage om zich goed te verhouden tot dé uitdaging van onze tijd.

Door wie

René ten Bos

Voor wie

Deze reeks is voor iedereen die meer willen weten over klimaatverandering. Iedereen die belangstelling heeft voor duurzaamheid, biodiversiteit, groene politiek of ‘trumpisme’. Voorkennis is niet nodig. Wel raden we aan om het studiemateriaal voorafgaand aan de cursus te bestuderen.

“Geen feest, het antropoceen. Duister, troosteloos? Wellicht. Dat we René ten Bos in ons midden hebben is tenminste een lichtpuntje.”

Atte Jongstra (in zijn bespreking voor NRC Handelsblad van Dwalen in het antropoceen, 2017)

Inhoud van de colleges

  1. wat is het antropoceen?
  2. Het antropoceen en dan? Tussen optimisme en pessimisme.
  3. Is alle toekomstige politiek klimaatpolitiek?
  4. Tussen trumpisme en ecostalinisme.
  5. Extinctie 1: naar een filosofie van de ramp.
  6. Extinctie 2: van dierenextinctie naar mensenextinctie.
  7. Antinatalisme – ofwel: is het krijgen van baby’s een moreel neutrale daad?
  8. Antropoceen: wat zeggen de poëzie en kunst?

Doelstelling van de colleges

Na de cursus hebben we ons georiënteerd in het antropoceen. En leren we dat een goede houding tot het mensentijdperk ergens het midden houdt tussen optimisme en pessimisme.

Studiebelasting

De studiebelasting bestaat in ieder geval uit het volgen van de colleges. Dit komt neer op 5 x 3 uur (ochtendcolleges) en 3 x 1,5 uur (avondcolleges) = 19,5 uur.

studiemateriaal
René ten Bos (2017), Dwalen in het antropoceen, Amsterdam: Boom
René ten Bos (verwacht in 2019) Extinctie, Amsterdam: Boom

Het studiemateriaal zit niet bij de cursus inbegrepen. Het is dus de bedoeling dat je dit zelf aanschaft. Extra literatuursuggesties volgen in aanloop naar de cursus.

Getuigschrift

Aan het einde van de collegereeks ontvangen de cursisten een getuigschrift van deelname.

Meld u aan voor deze cursus