19.03 – Machiavelli

19.03 - Machiavelli

Wanneer

8 februari 2019 tot 10 februari 2019    
17:30 - 13:30

Waar

Oude Abdij Drongen (Gent)
Drongenplein 26-27, Gent, 9031

Inleiding

Niccolò Machiavelli (1469-1527) heeft de reputatie een cynische machtsdenker te zijn. Dat dankt hij aan het kleine boekje “Il Principe”. Maar in zijn “Discorsi” zoekt de Florentijn naar de grondslagen van de vrije republiek. Hiertoe neemt hij het oude Rome, zoals beschreven door Livius en andere klassieke geschiedschrijvers, als inspiratiebron.

In dit weekend geeft Tinneke Beeckman een overzicht van Machiavelli’s uitdagende werk. Ze plaatst zijn hoofdwerken in de context van de Renaissance, en ze reconstrueert zijn belangrijkste politieke inzichten. Daarna onderzoekt ze de actualiteit van Machiavelli’s denken. Ze graaft niet alleen naar de politieke boodschappen. De belangrijkste begrippen – noodzaak, deugd en fortuin – vormen ook een boeiend beginpunt om over de “condition humaine” zelf na te denken. Machiavelli is dus niet alleen een geweldige politieke gids, hij heeft ook enkele levenslessen voor ons in petto.

Door wie

Tinneke Beeckman

Voor wie

Voor iedereen die nieuwsgierig de krant leest, over het leven nadenkt en graag nieuwe perspectieven krijgt vanuit een klassieke, originele en spraakmakende denker.Enige filosofie basiskennis wordt aanbevolen maar is niet noodzakelijk.

 

“Want een goed mens heeft de taak om het goede dat hij door de boosheid van de tijden en de weerspannigheid van de fortuin niet heeft kunnen verwezenlijken, aan anderen door te geven, opdat van de vele talentvolle mensen die er zijn een enkeling die meer dan de anderen door de Hemel is gezegend, dit goede tot werkelijkheid maakt”.

(Machiavelli, Discorsi II,25)

Inhoud van de colleges

  1. Vrijdagavond: introductie
  2. Zaterdagochtend: college
  3. Zaterdagmiddag: college
  4. Zaterdagavond: discussie
  5. Zondagochtend: college

NB. elk ochtend en namiddagdeel duurt 3 uur (2 x 1,5 uur met tussendoor pauze). In totaal gaat het om 11 uur college. Voor verdere praktische informatie klik hier: https://www.centre-erasme.nl/praktische-info/

Doelstelling van de colleges

De colleges bieden u inzicht in het werk van een belangrijk politiek filosoof. Na het volgen van de colleges kunt u de belangrijkste thema’s uit het werk van Machiavelli herkennen en plaatsen in een actuele context.

Studiebelasting

De studiebelasting bestaat in ieder geval uit het volgen van de colleges. Dit komt neer op 11 uur college. We raden u aan het opgegeven studiemateriaal vooraf grondig te bestuderen.

Studiemateriaal

Machiavelli, Il Principe, Ambo, 2006
Machiavelli, Discorsi, Ambo, 2007

Na afloop van de colleges stuurt het Centre Erasme u de sheets van de colleges toe.

Getuigschrift

Aan het einde van de collegereeks ontvangen de cursisten een getuigschrift van deelname.

Meld u aan voor deze cursus