19.09 – De Zarathoestra van Nietzsche

19.09 - De Zarathoestra van Nietzsche

Wanneer

7 juli 2019 tot 13 juli 2019    
16:00 - 09:30

Waar

Neuville-sur-Margival
Rue Principale 32, Neuville-sur-Margival, 02880

Inleiding

Volgens Nietzsche is zijn boek Aldus sprak Zarathoestra het grootste geschenk dat ooit aan de mensheid is gegeven. Erkenning voor dat geschenk heeft hij tijdens zijn eigen leven helaas nooit gekregen. Nu, meer dan 100 jaar later, ligt dat wel even anders. De invloed van Nietzsches meesterwerk is nauwelijks te overschatten. Het boek heeft diepe sporen achtergelaten. In de literatuur. In de kunst. En natuurlijk ook in de filosofie.

Aldus sprak Zarathoestra is niet alleen een meesterwerk. Het is ook een ongemakkelijk boek. Niet alleen vanwege zijn invloed op het nazisme. Maar ook omdat het boek aan elke karakterisering lijkt te willen ontsnappen. Er zijn misschien wel net zoveel interpretaties als interpreten van belangrijke Zarathoestra-begrippen zoals ‘de wil tot macht’ en de ‘eeuwige wederkeer’. Het boek is bovendien ongemakkelijk, omdat het ons pijnlijk confronteert met onszelf en onze cultuur. Met onze opvattingen, motieven en neigingen die we liever niet willen zien.

In deze filosofiecursus gaan we Nietzsches meesterwerk ontrafelen. Samen zullen we belangrijke teksten lezen. Ook bespreken we wat deze teksten over onze cultuur, levensstijl en toekomst zeggen.

Met Ciano Aydin hebben we een uitmuntend Nietzsche-kenner in huis. Ciano wijdde zijn proefschrift uit 2003 aan Nietzsche. En in zijn huidige leerstoelen aan de Universiteit van Twente en TU Delft laat hij zich nog altijd door Nietzsche inspireren.

Ben je nieuwsgierig geworden naar Ciano? Lees dan hier meer informatie en bekijk een recente lezing van Ciano over Nietzsche.

Door wie

Ciano Aydin

Voor wie

Deze cursus is voor iedereen die (meer) over Nietzsche wil leren. Voor iedereen die zichzelf wil verliezen en vinden in een van de mooiste boeken van de wereldgeschiedenis. Voorkennis is niet nodig. Wel raden we aan om het studiemateriaal van tevoren te bestuderen.

“De mens is iets wat overwonnen moet worden”

(Nietzsche, Zarathoestra)

Inhoud van de colleges

  1. Nietzsches leven en werk I
  2. Nietzsches leven en werk II
  3. De mens en de Übermensch (antropologie)
  4. Heren, slaven en de eeuwige wederkeer (ethiek)
  5. De dode en de levende God (religie)
  6. Kennen, zijn en de wil tot macht (ontologie)
  7. Creatio ex nihilo (kunst)
  8. De Übermensch en de posthuman (transhumanisme-debat)

Doelstelling van de colleges

Na deze cursus ken je de belangrijkste ideeën van Nietzsche en kun je die toepassen op actuele thema’s. Bovendien ben je helemaal klaargestoomd om Nietzsche zelfstandig verder te lezen.

Studiebelasting

De studiebelasting bestaat in ieder geval uit het volgen van de colleges.
Dit komt neer op 5 x 3 uur (ochtendcolleges) + 3 x 1,5 uur (avondcolleges) = 19,5 uur.

Studiemateriaal

(Voorwoord van) Aldus sprak Zarathoestra, Nietzsche (vertaling door Wilfred Oranje)
Dit studiemateriaal zit niet bij de cursus inbegrepen. Het is de bedoeling dat je het zelf aanschaft.
NB. De vertaling van Marsman wordt afgeraden.

Aanvullend studiemateriaal stellen wij voorafgaand aan de cursus digitaal beschikbaar. Dat materiaal zit wel bij de cursus inbegrepen.

Getuigschrift

Aan het einde van de collegereeks ontvangen de cursisten een getuigschrift van deelname.

Meld u aan voor deze cursus