19.10 – Freud & Lacan (vol)

19.10 - Freud & Lacan (vol)

Wanneer

14 juli 2019 tot 20 juli 2019    
16:00 - 09:30

Waar

Neuville-sur-Margival
Rue Principale 32, Neuville-sur-Margival, 02880

Inleiding

We hebben allemaal wel eens van Jacques Lacan gehoord. De beroemde en beruchte psychiater uit Parijs met omstreden theorieën op zijn naam. De man die door Maarten Boudry in zijn proefschrift “naakte keizer” wordt genoemd. En als je nooit van Lacan hebt gehoord, dan toch zeker wel van Freud. Daarmee hebben we de belangrijkste vertegenwoordigers van de psychoanalyse te pakken. In deze cursus ontrafelen we de raadselachtige ideeën van Lacan en Freud. En brengen we een ode aan de verbeelding.

De aanvankelijke successen van de psychoanalyse zijn verbleekt. In Nederland worden psychoanalytische behandelingen al tijden niet meer vergoed, omdat ze niet evidence-based zijn. Psychoanalyse is ook geen verplichte kost meer bij psychologie of elders aan de universiteit. Desalniettemin bestuderen we in deze cursus een week lang Freud en Lacan. Omdat de psychoanalyse vandaag de dag toch nog relevant kan zijn.

In de cursus besteedt Marc de Kesel aandacht aan belangrijke psychoanalytische thema’s zoals verlangen en taal. Maar vooral: de fantasie. Het thema dat zichtbaar wordt in het verhaal van de baron von Munchausen. De fantast die ons met trots vertelt hoe hij zich eens op een barre reis met paard en al uit het moeras heeft getrokken door zich simpelweg aan de staart van zijn pruik omhoog te tillen. Langs deze metafoor zal Marc de Kesel het werk van Lacan en Freud opnieuw relevant maken. Want in onze oververhitte beeldcultuur zijn ideeën die fantasie ernstig nemen, meer dan welkom.

Marc de Kesel is daarbij onze gids. Niet alleen omdat hij goed thuis is in het werk van Freud en Lacan, maar ook omdat hij beschikt over de gave om hun complexe werk toegankelijk te maken voor een breder publiek.

Door wie

dr. Marc de Kesel

Voor wie

Voor iedereen die meer wil weten over Lacan, Freud of de vergeten psychoanalyse. En voor iedereen die geïnteresseerd is in stevige cultuurkritiek. Voorkennis van Lacan of Freud is niet nodig, wel bevelen we aan om het opgegeven studiemateriaal van tevoren te bestuderen.

“De sublimatie is voor de psychoanalyse het enige verdedigingsmechanisme dat succesvol genoemd kan worden”

(vrij naar Lacan)

Accreditatie

Voor deze cursus kunt u 5 PE punten ontvangen via de Stichting Kwaliteitszorg Geestelijk Verzorgers (SKGV). Geen lid van het SKGV maar ook PE punten ontvangen? Mail ons op cees@centre-erasme.nl, dan kunnen wij accreditatie in orde maken.

Inhoud van de colleges

  1. Waarom Freud een neuroloog is, maar dan van een averechtse soort
  2. Waarom Freud geen psycholoog, maar socioloog is (inleiding in Lacan)
  3. Lacan: een moderne theorie van het verlangen
  4. Freudo-Lacaniaanse analyse van een film
  5. (Psycho)analyse van het racisme
  6. Psychoanayse en/als economie
  7. De seksuele herkomst van ons esthetisch gevoel
  8. Psychoanalyse & Brain Studies

Doelstelling van de colleges

Aan het einde van de cursus kunt u de ideeën van Lacan en hun verhouding tot Freud uitleggen. Ook bent u (al dan niet) warmgelopen voor Marc de Kesels ode aan de verbeelding.

Studiebelasting

De studiebelasting bestaat in ieder geval uit het volgen van de colleges. Dit komt neer op 5 x 3 uur (ochtendcolleges) en 3 x 1,5 uur (avondcolleges) = 19,5 uur.

studiemateriaal

Marc De Kesel, Het Munchhausenparadigma. Waarom Freud & Lacan ertoe doen, Nijmegen: Vantilt, 2019.

Optioneel:
Raspe, De wonderlijke avonturen van Baron von Munchhausen, Overamstel, 2015

Het studiemateriaal zit niet bij de cursus inbegrepen. Het is dus de bedoeling dat u het studiemateriaal zelf aanschaft.

Getuigschrift

Aan het einde van de collegereeks ontvangen de cursisten een getuigschrift van deelname.

Meld u aan voor deze cursus