19.12 – De filosofie van Martin Heidegger

19.12 -  De filosofie van Martin Heidegger

Wanneer

28 juli 2019 tot 3 augustus 2019    
16:00 - 09:30

Waar

Neuville-sur-Margival
Rue Principale 32, Neuville-sur-Margival, 02880

Inleiding

De invloed van de filosofie van Martin Heidegger (1889 – 1976) kan nauwelijks worden overschat. Met zijn idee over existentialisme beïnvloedde hij Sartre en andere naoorlogse denkers. Heideggers opvattingen over kunst inspireerde bovendien talloze kunstenaars. En zijn technologie-kritiek is nog altijd een ijkpunt in academische en maatschappelijke discussies. Begrippen als nihilisme, zijn en existeren hebben hun weg gevonden in de populaire cultuur. Kortom, dit is een filosoof die je (beter) moet leren kennen!

In deze cursus duiken we in de filosofie van Heidegger en leren we hem te plaatsen in de geschiedenis van de filosofie. Dirk de Schutter neemt ons mee in Heideggers moeilijke, maar ook rijke teksten. Deze filosofiecursus is een must voor iedereen die eindelijk eens wil begrijpen waar het om draait in één van de meest originele en grootse filosofische projecten ooit.

Met Dirk de Schutter als docent hebben we een Heidegger kenner in huis die zijn gelijke niet kent in het Nederlands taalgebied. Dirk doceerde jarenlang over Heidegger en schreef talloze artikelen en boeken over hem en verwante denkers zoals Hannah Arendt. Dirk staat bovendien bekend als een gepassioneerde en bevlogen docent. Een meeslepende verteller die er in slaagt Heidegger begrijpelijk te maken voor leken. En spannend voor ingewijden.

Door wie

Dirk de Schutter

Voor wie

De cursus is voor iedereen die (beter) kennis wil maken met het denken van één van de grootste filosofen aller tijden. De cursus is zowel voor beginners als gevorderden. Voorkennis van filosofie of Heidegger is niet nodig. Wel raden we aan om het studiemateriaal voorafgaand aan de cursus te bestuderen.

“Het zijnde dat we moeten analyseren zijn we telkens zelf”

(Heidegger)

Inhoud van de colleges

  1. Biografie. Oeuvre. Belang en nawerking
  2. Existentialisme: menselijke existentie
  3. Existentialisme: existentie en tijd
  4. Being in the world (film + nabespreking)
  5. De zijnsvraag. Wat is nihilisme?
  6. Heidegger over techniek
  7. Heidegger en het nazisme
  8. Is er nog iets heilig? Over denken, dichten en wonen.

Doelstelling van de colleges

Na deze week begrijp je waar het in de filosofie van Heidegger om draait en kun je belangrijke begrippen uitleggen. Ook weet je hoe Heidegger de filosofen na hem heeft geïnspireerd en hoe zijn filosofie in hun denken doorwerkt.

Studiebelasting

De studiebelasting bestaat in ieder geval uit het volgen van de colleges. Dit komt neer op 5 x 3 uur (ochtendcolleges) en 3 x 1,5 uur (avondcolleges) = 19,5 uur.

Literatuur

Voorgeschreven:
Dirk de Schutter, Het catastrofale, Klement, 2014
Samuel IJsseling, Heidegger: denken en danken, geven en zijn, Vantilt, 2014

Optioneel:
Heidegger, Zijn en Tijd, SUN, 1999

Het studiemateriaal zit niet bij de cursus inbegrepen. Het is dus de bedoeling dat je het zelf aanschaft.

Getuigschrift

Aan het einde van de collegereeks ontvangen de cursisten een getuigschrift van deelname.

Meld u aan voor deze cursus