19.15 – Vrijheid of onvrijheid: kies maar! (vol)

19.15 - Vrijheid of onvrijheid: kies maar! (vol)

Wanneer

18 augustus 2019 tot 24 augustus 2019    
16:00 - 09:30

Waar

Neuville-sur-Margival
Rue Principale 32, Neuville-sur-Margival, 02880

Inleiding

In deze cursus ontmoet je verschillende antwoorden op de vraag of de mens vrij of onvrij is. Ook maak je kennis met belangrijke filosofen zoals Descartes en Kant. Onze docent Jan Keij stoomt je in één week klaar om te kunnen kiezen: zijn wij mensen vrij of onvrij? De week belooft een spannende reis te worden door de geschiedenis van de filosofen en de grote ideeën over menselijke (on)vrijheid.

We gaan ons allereerst bezighouden met de onvrijheid en het determinisme. De filosofische stroming die zegt dat alles voorgeprogrammeerd is. Hierbij onderzoeken we het harde determinisme van Hobbes en het zachte determinisme van Damasio en Dennet.

Daarna gaan we serieuze vraagtekens zetten bij het determinisme. Met behulp van Bieri, Kant en Nietzsche. We eindigen met een opvatting van het “gespleten subject”. Een idee van de meest radicale pleitbezorger van de vrijheid die we zullen ontmoeten: Jean-Paul Sartre.

Met Sartre zijn we er nog niet. Het begrip vrijheid wordt subtiel en spannend wanneer we daar Levinas bij halen. Volgens hem is de mens een bijzonder knooppunt waar vrijheid en onvrijheid elkaar ontmoeten.

Jan Keij schreef diverse boeken over de filosofen die deze week hun licht over de (on)vrijheid van de mens laten schijnen. Verder staat Jan erom bekend dat hij moeilijke denkers en filosofische thema’s helder kan uitleggen aan een breed publiek.

Door wie

Jan Keij

Voor wie

De cursus is voor iedereen die zich bezig wil houden met filosofie. De cursus is een inleiding in de filosofie en grote filosofische vragen. Voorkennis is dus niet vereist.

“Besluiteloosheid is de laagste graad van vrijheid”

René Descartes

Accreditatie

Voor deze cursus ontvangt u 5 PE punten via de Stichting Kwaliteitszorg Geestelijk Verzorgers (SKGV). Wilt u ook PE punten ontvangen mail ons op cees@centre-erasme.nl, dan kunnen wij accreditatie in orde maken.

Inhoud van de colleges

  1. Onvrijheid: Hobbes
  2. Vrijheid: Descartes
  3. Onvrijheid: Spinoza
  4. Onvrijheid: Dennet en Damasio
  5. Vrijheid: Bieri en Kant
  6. Vrijheid: Nietzsche
  7. Vrijheid: Sartre
  8. Vrijheid en onvrijheid: Levinas

Doelstelling van de colleges

Aan het einde van de cursus heb je gekozen of wij als mensen vrij of onvrij zijn. Je beheerst de belangrijkste filosofische reflecties over het thema (on)vrijheid en hebt kennisgemaakt met belangrijke filosofen uit de westerse geschiedenis.

Studiebelasting

De studiebelasting bestaat in ieder geval uit het volgen van de colleges. Dit komt neer op 5 x 3 uur (ochtendcolleges) en 3 x 1,5 uur (avondcolleges) = 19,5 uur.

Studiemateriaal

Jan Keij ziet graag dat zijn cursisten onbevangen deelnemen aan de cursus en zich daar laten verrassen door de rijkdom aan ideeën en inzichten uit de geschiedenis van de filosofie. Hij schrijft daarom geen studiemateriaal voor. Wel stuurt het Centre Erasme na afloop van de zomerschool de powerpoint presentatie en een syllabus toe aan de deelnemers.

Getuigschrift

Aan het einde van de collegereeks ontvangen de cursisten een getuigschrift van deelname.

Meld u aan voor deze cursus