19.16 – Paulus onder filosofen

19.16 - Paulus onder filosofen

Wanneer

25 augustus 2019 tot 31 augustus 2019    
16:00 - 09:30

Waar

Neuville-sur-Margival
Rue Principale 32, Neuville-sur-Margival, 02880

Inleiding

Als stichter van het christendom behoort Paulus tot de meest invloedrijke figuren uit de wereldgeschiedenis. Zijn brieven zijn wereldberoemd en vast onderdeel van de Bijbel. Maar niet alleen theologen en christenen zijn geboeid door Paulus. Ook hedendaagse filosofen die zijn geloofsovertuiging niet delen, zijn in de ban van Paulus. Maar was de filosofie na Nietzsche niet klaar met Paulus? Waarom wenden zij zich dan toch fundamenteel tot bepaalde passages uit Paulus brieven?

In de cursus zullen we zien dat dit te maken heeft met het non-conformistische karakter van Paulus. Paulus is tegen aanpassingen. Paulus wil niet dat je normaal doet. Maar dat je bereid bent om een ander leven te leiden. Dat je je afzet tegen de heersende normen en waarden. Paulus is voor theologen door de eeuwen heen belangrijk geweest als dé persoon die aanleiding gaf tot revoluties. Hedendaagse filosofen hebben dit revolutionair potentieel van Paulus opnieuw ontdekt. En laten zich inspireren.

In deze cursus maken we kennis met Paulus als revolutionair en non-conformistische denker. We onderzoeken welke rol zijn teksten spelen in de hedendaagse filosofie. Door close-reading én verdiepende uitleg, maakt u ook kennis met die hedendaagse filosofen zelf: Taubes, Badiou, Agamben en Žižek.

De cursus is een must voor iedereen die wil weten wat we vandaag de dag nog aankunnen met christelijke bronnen. Gert-Jan van der Heiden zal ons, misschien wel voor het eerst, laten zien wat Paulus’ teksten ons te zeggen hebben.

Door wie

prof. dr. Gert-Jan van der Heiden

Voor wie

Voor mensen die de betekenis van Paulus voor de hedendaagse filosofie willen doordenken. Voorkennis is niet vereist. Wel raden we aan om het opgegeven studiemateriaal goed te bestuderen.

“En het maakt nogal wat uit of men ervoor kiest, op welke wijze dan ook, de kosmos als immanent te begrijpen en als geleid door wetten of dat men denkt dat het wonder, de uitzondering, mogelijk is”

                                                                                                                                                         (Jacob Taubes)

Accreditatie

Voor deze cursus kunt u 5 PE punten ontvangen via de Stichting Kwaliteitszorg Geestelijk Verzorgers (SKGV).  Geen lid van het SKGV maar ook PE punten ontvangen? Mail ons op cees@centre-erasme.nl, dan kunnen wij accreditatie in orde maken.

Inhoud van de colleges

  1. Waarom zijn filosofen geïnteresseerd in Paulus? (hoorcollege)
  2. Heidegger over Paulus (werkcollege over een tekst uit de reader)
  3. De erfenis van Marcion en Nietzsche (hoorcollege)
  4. Badiou over Paulus (werkcollege over een tekst uit reader)
  5. De meontologie van Paulus (hoorcollege)
  6. Tijd, uitzondering en gebeurtenis (hoorcollege)
  7. Agamben over Paulus (werkcollege over tekst uit reader)
  8. Wet en gemeenschap (hoorcollege)

Doelstelling van de colleges

Na deze cursus begrijpt u de rol en de betekenis van de brieven van Paulus in de hedendaagse filosofie. Ook heeft u kennisgemaakt met het gedachtegoed van hedendaagse filosofen.

Studiebelasting

De studiebelasting bestaat in ieder geval uit het volgen van de colleges. Dit komt neer op 5 x 3 uur (ochtendcolleges) en 3 x 1,5 uur (avondcolleges) = 19,5 uur.

Studiemateriaal

  1. Gert-Jan van der Heiden, Het uitschot en de geest
  2. Brieven van Paulus

Bovenstaand studiemateriaal zit niet bij de cursusprijs inbegrepen. Het is dus de bedoeling dat je het studiemateriaal zelf aanschaft. Daarnaast stelt het Centre Erasme digitaal een reader ter beschikking. Die reader zit wel bij de cursus inbegrepen en wordt t.z.t. toegezonden.

Voorkennis is niet nodig. Wel raden we aan het studiemateriaal van tevoren goed te bestuderen.

Getuigschrift

Aan het einde van de collegereeks ontvangen de cursisten een getuigschrift van deelname.

Meld u aan voor deze cursus