20.04 – Simone Weil

20.04 - Simone Weil

Wanneer

17 april 2020 tot 19 april 2020    
17:30 - 18:30

Waar

Abdijhoeve (hooischuur)
Abdijlaan 1, Doetinchem, 7004 JL

Let op: deze cursus is verplaatst naar 27 – 29 november.

Inleiding

Geboren en getogen in een ongelovige Franse familie van joodse afkomst en opgeleid als filosofe in de vermaarde École Normale Supérieure, ontwikkelt Simone Weil (1909-1943) zich tot een van de meest interessante christelijke mystici van de twintigste eeuw.

Uit haar essays en dagboeknotities spreekt een bijzonder grote belangstelling voor moderne wetenschap, wiskunde, antieke cultuur, ethiek en politiek, maar ook voor religie en mystiek. Vanaf eind jaren dertig tot haar dood in 1942, schreef Weil schriften vol met intrigerende aforismen en reflecties over de meest uiteenlopende onderwerpen. La Pesanteur et la Grâce (vertaald als Zwaartekracht en Genade) is een bloemlezing daaruit met nadruk op haar mystieke en religieuze reflecties. Naast een algemene inleiding op Zwaartekracht en Genade, zullen we tijdens de cursus ook aantal kernpassages bestuderen door middel van close-reading.

Door wie

Marc de Kesel

Voor wie

Voor iedereen die geïnteresseerd is in filosofie en kritische vragen stelt over problemen die zich op het snijvlak bewegen tussen filosofie, religie en mystiek.

“Ik moet geloven in een God die volkomen lijkt op de ware, behalve
dat Hij niet bestaat.”

(Simone Weil)

Inhoud van de colleges

1. Vrijdagavond: Introductie op Simone Weil; we lezen het hoofdstukje “La pesanteur et la grâce”

2. Zaterdagochtend: we lezen “Accepter le vide”; “Détachement”; Désirer sans object”; “Le moi”

3. Zaterdagmiddag: we lezen “Décréation”; “Effacement”

4. Zaterdagavond: we lezen “Amour”; “Le mal”; L’athéisme purificateur.

5. Zondagochtend: we lezen “La lettre sociale”; Le gros animal”. Afsluitende discussie.

NB.elk ochtend en middagdeel duurt 3 uur (2 x 1,5 uur met tussendoor pauze). In totaal gaat het om 11 uur college.

Doelstelling van de colleges

Het doel van de cursus is om het denken van Simone Weil te kunnen situeren binnen het filosofische en religieuze denken van de twintigste eeuw.

Studiebelasting

De studiebelasting bestaat in ieder geval uit het volgen van de colleges.
Dit komt neer op 11  uur.  Voor een optimale cursus raden wij u aan het lesmateriaal voorafgaand aan de cursus grondig te bestuderen. Verdere praktische informatie is hier te vinden: https://www.centre-erasme.nl/praktische-info/

Studiemateriaal

Simone Weil, La pesenteur et la grâce, avec une introduction par Gustave Thibon, Paris: Plon, 1948.
Zwaartekracht en Genade (Tielt: Lannoo, 1954) is inmiddels niet meer te verkrijgen, maar een digitale versie wordt de deelnemers ter
beschikking gesteld.  In de colleges wordt de Nederlandse tekst gelezen, maar houden we de Franse editie erbij om een en ander te checken. De hoofdstukjes die hierboven onder het kopje “Inhoud van de colleges” zijn opgegeven, zijn tentatief. Als cursisten een voorkeur uitspreken om andere hoofdstukjes aan een close-reading te onderwerpen, kan dit ter plekken voorgesteld worden.

Getuigschrift

Aan het einde van de collegereeks ontvangen de cursisten een getuigschrift van deelname.