20.09 – Carl Schmitt

De filosofie en relevantie van een ongemakkelijk denker

Wanneer
28 juni 2020 tot 4 juli 2020

Waar
St.-Etienne-des-sorts

Inleiding

De Duitse jurist  jurist en politiek denker, Carl Schmitt (1888-1985) is ter rechter en linker zijde van het politieke spectrum (weer) helemaal in de mode. Hoe is dat te verklaren en wat dacht Schmitt eigenlijk?

De liberale democratie is vandaag de dag geen rustig bezit meer. Niet in Europa en ook niet in Nederland. In grote delen van de wereld is het huwelijk tussen liberalisme en democratie bovendien nooit voltrokken. In deze context is het de moeite waard om het werk van Carl Schmitt  te (her)lezen. Schmitt is dikwijls bestempeld als een gevaarlijk denker. Maar om het met de woorden van Isaiah Berlin te zeggen: zijn denkers die wérkelijk anders denken over mens, wereld en geschiedenis en politiek niet veel interessanter om te lezen dan je liberale geestverwanten?

In deze cursus zullen we de teksten van Schmitt lezen. Niet in de eerste plaats als  ideologische maar allereerst als diagnostische essays over de twintigste-eeuwse actualiteit. Hiermee gaan we een avontuur aan. Om mét Schmitt tégen Schmitt in te leren denken.

Een ingewikkeld en ongemakkelijk denker. Maar wel razend interessant en invloedrijk tegelijk. Om de diepte en de nuance te bereiken worden we deze week begeleid door prof. dr. Theo de Wit. Een van de weinige echte kenners van het werk van Carl Schmitt in het Nederlandse taalgebied.

Door wie

prof. dr. Theo de Wit

Voor wie

De cursus is bedoeld voor nieuwsgierige mensen die geïnteresseerd zijn in sociale en politieke theorie / filosofie en politieke theologie. Zowel voor- als tegenstanders van een liberale democratie kunnen in deze cursus iets opsteken. Voorkennis is niet nodig. Wel de bereidheid om een serieuze denkinspanning te leveren en een aantal teksten van en over Schmitt te lezen.

“Ook vandaag nog vindt de scheiding der geesten plaats bij Carl Schmitt”

(Jürgen Habermas)

Inhoud van de colleges

  1. Een kat met zeven levens: Carl Schmitts intellectuele en politieke biografie
  2. De verdeelde ontvangst van Schmitts oeuvre: in Duitsland, Europa, wereldwijd
  3. Het begrip politiek
  4. Een nieuwe wereldorde: pluralisme of universalisme?
  5. Zelfbehoud en (zelf)offer: Thomas Hobbes en Carl Schmitt
  6. film Leviathan
  7. Revolutie en uitzonderingstoestand: Carl Schmitt, Walter Benjamin, Georgio Agamben
  8. Het zelfbegrip van de Verenigde Staten (Paul W. Kahn)

Doelstelling van de colleges

Het doel van de cursus is om de deelnemers intellectueel uit te dagen om het denken van Schmitt te kunnen meemaken. Mét Schmitt en tegen hem in.

Studiebelasting

De studiebelasting bestaat in ieder geval uit het volgen van de colleges. Dit komt neer op 5 x 3 uur (ochtendcolleges) en 3 x 1,5 uur (avondcolleges) = 19,5 uur. Voor een optimale cursusweek raden wij u aan het lesmateriaal voorafgaand aan de cursus te bestuderen. Verdere praktische informatie is hier te vinden: https://www.centre-erasme.nl/praktische-info/.

Studiemateriaal

Carl Schmitt, het begrip politiek, Amsterdam: Boom

Het studiemateriaal zit niet bij de cursus inbegrepen. Het is de bedoeling dat u dit zelf aanschaft.

Getuigschrift

Aan het einde van de collegereeks ontvangen de cursisten een getuigschrift van deelname.

Meld u aan voor deze cursus