20.10 – Filosofie en poëzie: Baudelaire’s Les fleurs du mal

Filosofische inzichten uit de meest schandalige dichtbundel ooit

Wanneer
12 juli 2020 tot 18 juli 2020

Waar
St.-Etienne-des-sorts

Inleiding

De zomercursus bevindt zich op het grensvlak van poëzie, filosofie en literatuur. In deze cursus lezen en bespreken we de meest invloedrijke en schandalige dichtbundel aller tijden: Baudelaire’s Les fleurs du mal. Deze dichtbundel was niet alleen van cruciaal belang voor de poëzie, maar ook voor filosofische inzichten. Hoe lezen we deze poëzie? In elk geval niet als een oorstrelende rijmelarij, maar vanuit de krochten van onze existentie. We gaan in op de filosofie van met name Jean-Paul Sartre. Aan de hand van verschillende teksten die de existentialistisch filosoof over Baudelaire schreef. Maar we bespreken ook interpretaties die lijnrecht tegenover die van Sartre staan, zoals die van Georges Bataille en Julia Kristeva. We zullen bovendien ingaan op de culturele betekenis van Baudelaire volgens Walter Benjamin. Kortom, we gaan filosoferen en gedichten bespreken vanuit een filosofisch perspectief. Want ‘Jij lezer, kent dat delicate monster ook, jij, hypocriet, mijn broeder, mijn gelijke!’ aldus Baudelaire.

Door wie

prof. dr. Ruud Welten

Voor wie

Deze cursus is bedoeld voor mensen die zin hebben in een uitmuntende cursus over poëzie en filosofie. Én die zin hebben in een weekje gastvrijheid bij ons in Zuid-Frankrijk. Enige voorkennis van de existentialisten (zoals Camus, Sartre, De Beauvoir) wordt aanbevolen. Maar belangrijker is dat je als deelnemer enthousiast bent en dat je bereid bent een serieuze denkinspanning te leveren.

“Ik heb zo’n vreemde ziel dat ik mijzelf er niet in herken”

(Baudelaire)

Inhoud van de colleges

  1. introductie
  2. Sartres studie over Baudelaire
  3. Batailles
  4. Batailles vs. Sartre
  5. Baudelaire en de 19e eeuw (Walter Benjamin)
  6. Baudelaire, Sartre en de anderen: Victor Hugo, Arthur Rimbaud
  7. Baudelaire, Satre en de anderen: Jean Genet, Stéphane Mallarmé
  8. poëzie en revolutie bij Julia Kristeva

Doelstelling van de colleges
Het doel van de cursus is om de dichtbundel les Fleurs du mal te lezen en de filosofische relevantie daarvan te begrijpen. Het doel is ook om de (existentialistische) filosofie van Jean-Paul Sartre en Julia Kristeva beter te begrijpen.

Studiebelasting

De studiebelasting bestaat in ieder geval uit het volgen van de colleges. Dit komt neer op 5 x 3 uur (ochtendcolleges) en 3 x 1,5 uur (avondcolleges) = 19,5 uur.
Verdere praktische informatie is hier te vinden: https://www.centre-erasme.nl/praktische-info/.

Studiemateriaal

Charles Baudelaire, Les fleurs du mal (De bloemen van het kwaad)

extra / suggesties:
– Jean-Paul Sartre, Baudelaire (Parijs: Gallimard 1947, of elke andere vertaalde editie, zoals de Nederlandse vertaling bij Uitgeverij Bijleveld)
– Walter Benjamin, Charles Baudelaire, Ein Lyriker im Zeitalter des Hochkapitalismus.
– Georges Bataille, La littérature et le mal.
– Jean-Paul Sartre, Qu’est-ce que la littérature?
– Victor Hugo, Les contemplations.

Alle titels zijn vertaald, enkele ook in het Nederlands. Van Les fleurs du mal zijn verschillende vertalingen in omloop.

Het studiemateriaal zit niet bij de cursus inbegrepen. Het is de bedoeling dat u dit zelf aanschaft.

Getuigschrift

Aan het einde van de collegereeks ontvangen de cursisten een getuigschrift van deelname.

Meld u aan voor deze cursus