21.04 - Complotdenken

21.04 – Complotdenken

Filosofische reflectie op het (nieuwe) complotdenken.

Wanneer
16 april 2021 tot 18 april 2021

Waar
Nieuw Sion

Inleiding

Complottheorieën en complotdenkers zijn van alle tijden. In moeilijke tijden zijn we geneigd om op zoek te gaan naar een scapegoat. De Iluminati, de Joden of machtige figuren als Bill Gates en George Soros. Door de tijd heen hebben we grote rampen als de pest of meer recent het corona-virus op hun conto geschreven. Wat complotdenken aangaat lijkt er weinig nieuws onder de zon.
Toch zullen velen de intuïtie hebben dat er wat anders aan de hand is. In de Verenigde Staten hebben complottheorieën via Trump de weg gevonden naar de macht en ook bij ons flirten politieke partijen in toenemende mate met complottheorieën. Het corona-virus heeft gewerkt als een katalysator: plotseling kennen we allemaal wel iemand die bezig is met complotten.
In deze cursus gaan we ontdekken dat er sprake is van een nieuwe manier van complotdenken. In dit denken hebben online communicatietechnologie anders dan vroeger een belangrijk aandeel heeft. Ook is het nieuwe complotdenken minder dan vroeger het geval is bezig met factfinding. Nieuwe complotdenkers kunnen posten, liken en retweeten en zo de massa achter zich krijgen zonder dat een poging wordt ondernomen om een bepaalde waarheid bloot te leggen.
We gaan zien welke filosofische achtergronden het nieuwe complotdenken begeleiden en we gaan de hulp van de filosofie inroepen om het fenomeen beter te begrijpen én ons er tegen te wapenen.
Een absolute aanrader voor iedereen die kennis wil nemen van de filosofische achtergronden bij een van grootste uitdagingen van ons hyper-technologische tijdperk.

Door wie

dr. mr. Cees Zweistra

Voor wie

Voor iedereen die op begrijpelijke en meeslepende wijze kennis wil maken met een verschijnsel dat een serieuze bedreiging is voor ons zelf en het voorbestaan van onze democratische instituties.

“a lot of peope are saying that…”

 

(Donald J. Trump)

Inhoud van de colleges

Vrijdagavond: introductie:
– Wat is complotdenken en waarin verschilt het van kritisch denken?
– Wat hebben ‘modernen’ en ‘postmodernen’ met complotdenken te maken?
– Complottheorieën in Nederland en daarbuiten

Zaterdagochtend:
– Het oude en nieuwe complotdenken
– De gevaren van complotdenken
– Over denkfouten, complotdenkers & scapegoats

Zaterdagmiddag:
– Het aandeel van technologie: modernen versus fenomenologen
– Over technologie & complottechnologieën

Zaterdagavond:
Discussie & verdieping

Zondagochtend
Ontsnappen uit de echokamer
De toekomst van complotdenken

Doelstelling van de colleges

De colleges hebben als om complottheorieën te herkennen, te zien wat de filosofische achtergronden ervan zijn en te leren hoe je ermee kunt leren omgaan.

Studiebelasting

De studiebelasting bestaat in ieder geval uit het volgen van de colleges. Dit komt neer op 11  uur. Voor een optimale cursus raden wij aan het studiemateriaal van tevoren grondig te bestuderen.

Studiemateriaal

Cees Zweistra, Verkeerd Verbonden: waarom sociale media ons eenzaam maken en hoe dit te voorkomen, Kokboekcentrum

Getuigschrift

Aan het einde van de collegereeks ontvangen de cursisten een getuigschrift van deelname.

Meld u aan voor deze cursus