22.01 Inleiding Levinas

22.01 Inleiding Levinas

Wanneer

22 april 2022 tot 24 april 2022    
17:30 - 13:00

Waar

Oude Abdij Drongen (Gent)
Drongenplein 26-27, Gent, 9031

Inleiding

In deze cursus lezen we het essay Van het Zijn naar de Zijnde (1947) als inleiding op de filosofie van Levinas. Van het Zijn naar de Zijnde is een vroeg werk van Levinas, maar in dit essay zijn de contouren van zijn latere filosofie al volop aanwezig.

In een filosofisch klimaat dat gedomineerd werd door Heideggers ‘denken van het Zijn’, besloot Levinas zich te richten op het subject (de zijnde). In de cursus volgen we Levinas in zijn vragen over dit subject: hoe komt het tot stand? Hoe kan het vrij zijn? Kan het een zekere mate van verlossing bereiken? Welke rol speelt het Goede in dit proces? Het zijn fundamentele vragen die de basis leggen voor Levinas’ latere denken over verantwoordelijkheid.

In de cursus zullen we gezamenlijk fragmenten (capita selecta) uit dit vroege essay van Levinas lezen, terwijl er in colleges en toelichtingen verbanden worden gelegd met zijn latere werk. Een aanrader voor iedereen die zich een weekend wil onderdompelen in een filosofische ervaring met Levinas als gids.

Door wie

Luc Anckaert

Voor wie

Deze cursus is voor eenieder die kennis wil maken met het gedachtegoed van één van de belangrijkste denkers uit de vorige eeuw.

Inhoud van de colleges

1. Vrijdagavond: Introductie op de filosofie van Levinas en Van het Zijn naar de zijnde (ZZ)

2. Zaterdagochtend: Levinas’ afscheid van Heidegger (ZZ Inhoudsopgave en pp 26-31)

3. Zaterdagmiddag: De vraag naar het Zijn en vraag naar de wereld (ZZ 44-51, 56-70)

4. Zaterdagavond: Discussie – Is er een wijsheid van het goede en van de liefde?

5. Zondagochtend: Van bestaan als last naar verlost bestaan (ZZ 83-102)

Doelstelling van de colleges

Via een lezing van het essay maken we kennis met de bredere filosofie van Emmanuel Levinas. De cursus kan gezien worden als een inleiding op het denken van Levinas en tegelijk als een verdieping op het denken over centrale noties uit de geschiedenis van de filosofie.

Studiebelasting

De studiebelasting bestaat in ieder geval uit het volgen van de colleges.

Studiemateriaal

Emmanuel Levinas, van het Zijn naar de Zijnde, Ambo/Anthos, 1988

nb. het boek is alleen nog antiquarisch te verkrijgen. In elk geval zullen wij zorgen voor gescande PDF documenten van de relevante passages uit het boek. 

Podcast

Nieuwsgierig geworden? Luister dan hier alvast naar onze aflevering van de Podcast Filosofie over Levinas.

Meld u aan voor dit weekend