22.08 Waarom we ongelukkig blijven (vol)
Inleiding
In het fameuze essay Het onbehagen in de cultuur (1930) onderzoekt Freud waarom mensen ondanks alle maatschappelijke en culturele veranderingen door de eeuwen heen er toch maar niet in slagen om hun leven op een vlottere manier te laten verlopen. Waarom zijn mensen niet gelukkiger ondanks alle schijnbare vooruitgang in cultuur en maatschappij? En is er toch ergens een sprankje hoop te ontdekken? In dit weekend gaan we zien dat het menselijke drama voor Freud verbonden is aan een onuitroeibare spanning tussen seksuele lust en de liefde en de agressielust. In die spanning, en de plek die dat heeft gekregen in de samenleving, schuilt het onbehagen van de mens en de cultuur waarin we leven. Het essay is een ‘klap in het gezicht van alle wereldverbeteraars en utopisten’ schreef Hans Driessen in de Groene Amsterdammer (nr.35), maar misschien is dat reden te meer om het essay juist wel te lezen.
Door wie
Voor wie
Voor iedereen die de tijd wil nemen om na te denken over het complexe karakter van de menselijke existentie. Freuds analyses zijn een belangrijke verrijking van het perspectief van de existentiële fenomenologie van onder meer Sartre en Heidegger.
Het nut van schoonheid is niet duidelijk,
de culturele noodzaak ervan is niet zichtbaar,
en toch kan het in de cultuur niet gemist worden
(Sigmund Freud)
Inhoud van de colleges
[Volgt]
Doelstelling van de cursus
Het doel is om de cursisten grondig in te wijden in een document dat van onschatbare waarde is om zowel iets te leren over onze cultuur als de geschiedenis van de filosofie.
Studiebelasting
De studiebelasting bestaat in ieder geval uit het volgen van de colleges.
Studiemateriaal
Sigmund Freud, Het onbehagen in de cultuur, Amsterdam: Boom, 2020 (origineel 1930)
Koop dit boek bij je lokale boekhandel of via www.boekwinkeltjes.nl.
Verder lezen? Binnenkort verwacht:
Paul Moyaert, De doodsdrift revisited. Een breuklijn tussen Freud en Deleuze, Amsterdam: Boom 2022
Podcast
Alvast zin in een voorproefje? Luister dan hier naar de aflevering van onze Podcast Filosofie over Freud.