22.b Tweeluik complotdenken

22.b Tweeluik complotdenken

Wanneer

18 juni 2022 tot 25 juni 2022    
13:00 - 18:00

Waar

Bij Maria
Diefdijk 19, Leerdam, Utrecht, 4141 ME

Inleiding

Complotdenken is van alle tijden, maar vandaag de dag lijkt het een nieuwe koers te hebben ingeslagen. Voor sommigen is het complotdenken een way of life, voor anderen een manier om geld te verdienen en weer anderen zijn echt overtuigd van hun gelijk en zoeken manieren om de rest van de samenleving ook wakker te schudden.

Wat moeten we als individu en samenleving van dit verschijnsel denken? Waar komt het vandaan en klopt het dat we de complotdenker kunnen zien als waarheidsprekers waar we als samenleving zuinig op moeten zijn?

In dit tweeluik staan we stil bij complotdenken. Een verschijnsel dat sommigen verontrust en weer anderen hoop geeft.

Op de eerste zaterdag verkennen we het complotdenken. Wat is het complotdenken dat we vandaag om ons heen zien en waarin verschilt het van vroegere vormen? We staan stil bij de maatschappelijke en technologische context waarin het verschijnsel ontstaan is en vragen ons af waarom het eigenlijk een probleem is. We zullen zien dat het probleem iets te maken heeft met de rol van ‘waarheidspreker’ die de complotdenker zichzelf toedicht.

Op de tweede zaterdag zullen we juist dat begrip verder gaan uitdiepen. Want wat wil het eigenlijk zeggen om een waarheidspreker te zijn? Wie of wat had Foucault met deze figuur voor ogen en hoe past zijn analyse op het beeld van de complotdenker dat we op de eerste dag hebben gekregen?

Door wie

De eerste dag van het tweeluik wordt verzorgd door dr. Cees Zweistra die een veelbesproken boek schreef over het complotdenken onder de titel Waarheidszoekers. De tweede dag is in de vaardige handen van prof. dr. Martine Prange die zich grondig verdiepte in het begrip ‘parrèsia’  (waarheidspreken) bij Foucault en daar meermaals over publiceerde.

Voor wie

Dit tweeluik is voor idereen die een gefundeerd antwoord wil kunnen geven op de prangende vraag wat het complotdenken precies is en waarin het verschilt van kritisch denken.

Studiemateriaal

Bestel het studiemateriaal bij uw lokale boekhandel of via boekwinkeltjes.nl

Cees Zweistra, Waarheidszoekers, KokBoekencentrum, Utrecht, 4e druk

Data tweeluik

Het tweeluik bestaat uit twee hele zaterdagen op:

  • 18 juni 2022
  • 25 juni 2022

Meld u aan voor dit tweeluik