24.02 – Waanzin volgens Anti-Oedipus
Inleiding
Anti-Oedipus, De therapeutische relevantie van Deleuze en Guattari met als ondertitel Kaitalisme en Schizofrenie Deel 1, is een breedvoerig en uiterst complex traktaat dat nadenkt over de processen van waaruit je waanzin en het kapitalisme kan begrijpen. De centrale gedachte, afkomstig van de antipsychiatrie, is dat gek-zijn niet hetzelfde is als ziek-zijn. Waanzin ontregelt en de omgeving wordt er tureluurs van. Maar daarom is waanzin nog geen ziekte. Waanzin is altijd en overal een proces. Wat bedoelen Deleuze en Guattari met ‘proces’ en hoe komt het dat het proces in het gedrang kan komen? Waanzin speelt zich af op een heel bijzonder lichaam, door Deleuze en Guattari, lichaam zonder organen genoemd.
Het traktaat wil niet alleen waanzin beter begrijpen, maar is tegelijk een ethiek, een leer over hoe het leven van en met waanzin te verbeteren. Deleuze en Guattari voeren hun onderzoek door in discussie met de psychiatrie en de psychoanalyse. Vooral het oedipale ideeëngoed van de toenmalige psychoanalyse is voorwerp van kritiek. De colleges schenken bijzondere aandacht aan de klinische relevantie van Anti-Oedipus.
“Hoe is men ertoe gekomen de schizo af te beelden als dat autistische wrak dat van het reële is gescheiden en van het leven is afgescheiden?” (Deleuze & Guattari, Anti-Oedipus)
Voor wie
Enige filosofie basiskennis wordt aanbevolen maar is niet noodzakelijk. De participanten worden voortdurend aangemoedigd om naar bijkomende uitleg te vragen.
Door wie
Inhoud cursus
1. Vrijdagavond: Achtergrond van Anti-Oedipus ( 20.00 – 21.30)
2. Zaterdagochtend: Discussie met de psychiatrie
3. Zaterdagmiddag: Uiteenzetting van de drie synthesen
4. Zaterdagavond: Het lichaam zonder organen
5. Zondagochtend: Het verlangen, het subject en het onbewuste volgens Anti-Oedipus.
NB. elk ochtend en namiddagdeel duurt 3 uur (2 x 1,5 uur met > tussendoor pauze). In totaal gaat het om 11 uur college Doelstelling van de colleges:
Een conceptuele verheldering van een de meest spraakmakende traktaten van de vorige eeuw met een bijzondere aandacht voor de therapeutische implicaties.
Aanbevolen literatuur
- Paul Moyaert, Hoe schizofrenie zich redt. Boom, 2019.
- De cursisten wordt gevraagd om de Nederlandse vertaling van Joost Beerten mee te brengen: Deleuze en Guattari, Anti-Oedipus. Kapitalisme en schizofrenie. Ten Have, 2021.