De oude meester, denkers en schrijvers

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Panels_Widgets_PostContent”][/siteorigin_widget]

De oude meester, denkers en schrijvers

Na de week van Paul, was de week van Hans voor ons een week van weinig beroering: Het internet functioneerde. Het gebouw bleef het doen en het weer was goed. Zon. Wat mistral maar verder zoals we dat hier al maanden hebben: warme dagen met zwoele avonden. We hadden bezoekers deze week. We hebben hier vaak bezoekers: vrienden, familie en kennissen. Deze week waren het vrienden en familie. Eén van hen was uit Nederland komen fietsen; de zogeheten “groene route” naar de kust. De tweede fietser uit Nederland die ons een bezoek bracht. Verder was het normaal. Een fijne groep van 15 mensen. De ideale grootte voor ons: groot genoeg voor sociale dynamiek en klein genoeg om het persoonlijke van het Centre Erasme te kunnen waarborgen.

Het was een weerzien van oude vrienden en een begroeting van nieuwe gezichten. Het was ook een hernieuwd weerzien met Hans. Hans die een speciaal plekje in ons hart heeft. Niet alleen omdat hij al lang verbonden is aan het Centre Erasme, maar ook omdat Hans – met zijn vrouw Tiny – een fijn mens is. Aimabel, integer en kwetsbaar. Een vakman die graag een glas wijn met ons drinkt. Begaan met anderen. Zo vertelde hij ons dat hij de eerste nacht wakker had gelegen, gekweld door een probleem: hoe kan ik van de groep oude bekenden en nieuwe gezichten één geheel maken? Dat is Hans en daarom houden we van hem.

Het was de vijfde week van Hans over het thema “literatuur en filosofie”. Een week met de oude meester. De een na laatste keer. Hij heeft beloofd het volgend jaar nog één keer te doen. Niet meer over het grensvlak tussen literatuur en filosofie, maar een hele week over een filosofe. En daarmee nog één keer terugkeren naar zijn oorspronkelijke vakgebied: de filosofie.  

Hoe ziet een week met Hans eruit?
We beginnen op zondag met een BBQ en kennismaking. Daarop volgt het ritme van de week. We ontbijten, we lunchen bij “la Pergola” en na de avondsessie eten we bij ons op de cour. Daartussen en daarna gebeurt veel. Vaak hangt dat samen met de docent. In het geval van Hans is dat ondergedompeld worden in een zee aan bronnen: literatuur, filosofie, mythen, etc. We hebben het niet zelf kunnen meemaken omdat een groep van deze omvang onze volle aandacht vraagt. Maar in de pauzes en bij het eten kunnen we toch van een afstand wat meegenieten. Dat is wat onderwijs van Hans is. Genieten van de mogelijkheid om in contact te komen met ideeën. Inspiratie opdoen. Opnieuw gaan lezen. Zelf gaan lezen. De bronnen er weer bij nemen en studeren. Zoals een cursist het verwoorde na de bespreking van een boek: “ik moet weer helemaal opnieuw beginnen met lezen”. Hans is ook opschudding. Dat is herkenbaar. Ik denk aan zijn boek de “ Utopie van de Vrije Markt” waarin hij het denken van Aynd Rand aanwijst als één van de schuldige achter het type denken dat de wereld in een economische crisis stortte. Dat was een openbaring. Een nieuw perspectief en dat dankzij Hans.

Hans komt in de zomer van 2019 dus voor de zesde en laatste keer naar het Centre Erasme.